SC TRUCK TRINEX SRL partener APLAST
                         TAMPLARIE PVC






Ce este condensul?

Condensul este rezultatul transformarii apei aflata in atmosfera din faza de vapori in faza lichida. Cantitatea de apa aflata in atmosfera sub forma de vapori este variabila in functie de conditiile de presiune si temperatura. Raportul intre cantitatea de apa sub forma de vapori existenta in atmosfera la un moment dat si cantitatea maxima de apa sub forma de vapori ce poate exista in atmosfera in aceleasi conditii de presiune si temperatura se numeste umiditate relativa. Atmosfera a carei umiditate relativa este mai mica de 100% se numeste nesaturata. Orice volum de aer nesaturat cu vapori de apa poate deveni saturat fara un aport suplimentar de apa, prin scaderea temperaturii si / sau a presiunii, moment in care va aparea in mod obligatoriu condens pe suprafata peretilor care delimiteaza volumul de aer considerat - respectiv pe zona cea mai rece, astfel incat volumul de aer considerat sa ramana nesaturat.

Atmosfera din interiorul apartamentelor tinde sa fie relativ izolata de cea din exterior in ceea ce priveste schimbul de umiditate si temperatura (nu si in ceea ce priveste presiunea). In schimb, aportul de apa in atmosfera apartamentului este relativ continuu (gatitul la bucatarie, gazul ars la aragaz produce vapori de apa, plantele produc vapori de apa, omul elimina prin respiratie aproximativ 40 g apa/ora, s.a.), aceasta conducand la cresterea continua a umiditatii relative in absenta unei aerisiri adecvate. Variatia presiunii atmosferice este putin importanta pentru aparitia condensului in apartamente. Condensul apare in apartamente fie pe geamuri fie pe peretii exteriori (adica pe suprafetele cele mai reci din interiorul unei incaperi). De ce? In lipsa unor curenti de aer care sa uniformizeze temperatura in intreaga camera, in imediata vecinatate a geamurilor si / sau zidurilor se creaza un microclimat cu temperatura mai scazuta decat in restul incaperii, in zona respectiva atmosfera devenind saturata cu vapori de apa. Cazul considerat pe diagrama alaturata trebuie interpretat astfel: intr-o camera in care atmosfera are temperatura de 25°C si umiditatea relativa de 65% condensul apare pe orice obiect care are temperatura mai mica sau egala cu 18°C.

Se observa usor ca orice crestere a valorii umiditatii relative se transpune intr-o crestere a temperaturii la care apare condensul.
Este bine de stiut ca, in conditiile temperaturilor exterioare ale Romaniei in perioada iernii, temperatura foii interioare a geamului termoizolant realizat cu sticla "float" coboara usor sub 18°C (pana la 10 ... 11°C). Prin utilizarea unitatilor de geam termoizolant cu sticla "low-E" temperatura foii interioare de sticla poate fi mai mare cu aproximativ 7°C decat in cazul geamului termopan cu foi de sticla "float" (in aceleasi conditii de temperatura interior - exterior). Bineinteles ca formarea condensului nu este astfel total impiedicata, el putand aparea in conditiile atingerii unei anumite umiditati relative in incapere; poate aparea condens si pe foaia de sticla "low-E" - respectiv perimetral, in imediata vecinatate a baghetei, temperatura aceastei zone fiind mai scazuta datorita pierderii de caldura prin conductie directa a sticlei (caracteristica "low-E" se refera doar la transferul de caldura prin radiatie termica).

Aerisirea incaperii este singura metoda sigura pentru prevenirea aparitiei condensului, caci realizeaza scaderea umiditatii din incapere. Pentru evitarea pierderilor mari de caldura prin deschiderea geamului, se recomanda solutia montarii de grile pentru realizarea aerisirii controlate.

 

Ce este geamul  termopan?

Geamul termopan este denumirea populara pentru un sandwich format din doua foi de sticla lipite perimetal prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor sigilanti de tip membrana cauciucata. Rezultatul este un geam cu caracteristici de izolare termica deosebita care pastreaza transparenta necesara spatiilor vitrate. Si acest produs poate fi intalnit sub diverse calitati care vor influenta in mod evident pretul tamplariei. In primul rand sticla folosita poate fi trasa sau float. Cea trasa se obtine printr-un proces mai primitiv si are mult mai multe deficiente de claritate fiind des intalnite deformarile de imagine sau efectul de curcubeu. Sticla float este mai scumpa insa elimina aceste neajunsuri.

Grosimea baghetei de aluminiu folosita la sigilarea sticlei isi pune si ea amprenta asupra pretului final. Va recomandam sa achizitionati tamplarie al carei geam sa aiba o bagheta de 16 mm grosime. Doar in acest caz se obtine un mediu interior suficient de voluminos pentru a izola bine incaperile de temperaturile de afara. Un element important este si sigilantul folosit la imbinarea foilor de sticla, unul de calitate este Tyokol, in timp ce cel uzual de tip Hotmelt este mai ieftin dar cu proprietati mult inferioare.
Grosimea foilor de sticla influenteaza si ea caracteristicile termice dar mai ales cele de rezistenta la impact ale geamului termopan. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case. Pentru vitrine, terase sau ochiuri de geam de peste 2 m2 este indicat sa folositi macar geam de 6 mm sau chiar tip duplex 3.1.3 . Rezistenta la efractie poate fi marita si prin intermediul unei folii speciale antiefractie aplicata pe interiorul foii exterioar de geam inaintea sigilarii. In cazul in care tamplaria este montata inclinat sau in medii cu risc sporit (gradinite, spitale, institutii publice), sticla folosita trebuie securizata in prealabil astfel incat in cazul spargerii cioburile rezultate sa nu puna in pericol viata celor aflati in apropiere. Toate aceste optiuni se vor reflecta in pretul final al tamplariei in cazul in care situatia o cere

 

Tipuri de geam.

Variatiile de mai sus se refera doar la functionalitatea geamului. Din punct de vedere estetic putem avea geam clar (cel mai des intalnit), colorat in masa, reflexiv, mat (sablat) sau cu diverese modele si baghete ornamentale.

Avantajele geamului LowE.

Sticla tip LowE este un caz special al tamplariei termoizolante ce se impune din ce in ce mai mult pe piata datorita excelentelor calitati de izolare termica. Denumirea de LowE, se traduce prin emisivitate redusa, adica un transfer de caldura prin suprafata vitrata mult redus, si este obtinuta prin tratarea unei foi de geam cu solutie speciala de nitrat. Deoarece pretul este doar cu putin mai scump decat al geamului simplu, iar performantele termice sunt mult sporite, va recomand cu "caldura" sa achizitionati acest tip de geam termoizolant.
Pentru imbunatariea izolarii termice dar mai ales pentru cea fonica, intre foile de geam se poate introduce un gaz inert, ca de exemplu argonul, mobilitatea redusa a moleculelor ce compun acest gaz asigura o deosebita reducere a zgomotului preluat in casa prin intermediul ferestrelor. 
Ca un supliment al celor spuse mai sus, mentionam ca in proiectul de lege privitor la tamplaria termoizolanta se recomanda ca geamul termoizolant sa aiba o bagheta de cel putin 16 mm si sa fie de tip LowE. In cazul in care acest proiect de lege va fi aprobat, recomandarile noastre se vor transforma in cerinte obligatorii.

 

 

 

LOGO